Medus – gardėsis smaližiams | Kitchen Honey

<? pb_alt_attr(); ?>

Medus – tai saldumas tiesiai iš gamtos. Šis šimtmečius žinomas produktas ne tik suteikia malonų skonį, bet ir pasižymi daugybe naudų organizmui. Jis puikiai tinka saldinti, gardinti, konservuoti ar net gydyti. Medų mėgsta ne tik sveikatingumo šalininkai, bet ir tikri smaližiai, ieškantys natūralių skonių alternatyvų cukrui. Tad kartu su Kitchen Honey pažvelkime plačiau – kuo išskirtinis medus, kaip jį panaudoti virtuvėje ir kokius receptus verta išbandyti kiekvienam.

Natūralus medus – daugiau nei tik saldiklis

Skirtingai nei įprastas rafinuotas cukrus, medus pasižymi ne tik saldumu, bet ir vertingomis maistinėmis savybėmis. Jame yra vitaminų (B grupė, C), mineralų (geležis, kalis, magnis, kalcis), fermentų, antioksidantų. Dėl šios sudėties medus stiprina imunitetą, veikia kaip natūralus antibiotikas, ramina gerklės uždegimą, pagerina virškinimą ir suteikia energijos.

Reguliariai vartojamas kokybiškas medus gali padėti kovoti su sezoninėmis infekcijomis, gerinti odos būklę ir net švelniai reguliuoti miego kokybę. Tačiau visa tai veikia tik tada, kai medus – tikras ir neperdirbtas.

Kada medus tikrai kokybiškas?

Natūralus medus kristalizuojasi – tai normalu ir rodo, kad produkte nėra pridėtinio cukraus ar karščio poveikio. Skystas medus žiemą gali reikšti perdirbimą arba papildomų sirupų naudojimą. Rinkdamiesi medų, atkreipkite dėmesį į pakuotę, kilmę, spalvą ir kvapą. Kitchen Honey siūlo tik Lietuvoje išgautą, iš skirtingų augalų nektaro surinktą medų, užtikrinant natūralumą ir kokybę.

Kaip laikyti medų?

Medus turi būti laikomas sandariame stiklainyje, tamsioje, vėsioje vietoje – bet ne šaldytuve. Svarbu jį saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių ir drėgmės, nes šie veiksniai kenkia jo fermentams. Niekada nenaudokite šlapių ar nešvarių šaukštų – drėgmė gali skatinti fermentaciją.

3 receptai su medumi – nuo pusryčių iki vakarienės

1. Avižinė košė su obuoliais ir medumi

Ingredientai:
50 g avižinių dribsnių, 200 ml pieno arba vandens, 1 obuolys, 1 šaukštelis cinamono, 1 šaukštas medaus, žiupsnelis druskos.

Gaminimas: Užvirinkite dribsnius su pienu, įberkite druskos. Troškinkite 5 min, kol sutirštės. Supjaustykite obuolį, trumpai pakepinkite keptuvėje be riebalų, pabarstykite cinamonu. Sudėkite ant košės ir apšlakstykite medumi. Tobulas pusryčių skonis be cukraus.

2. Medaus ir garstyčių vištiena

Ingredientai:
500 g vištienos krūtinėlės, 2 šaukštai medaus, 2 šaukštai garstyčių, 1 šaukštas alyvuogių aliejaus, žiupsnelis druskos, pipirai, citrinos sultys.

Gaminimas: Sumaišykite marinato ingredientus ir pamarinuokite vištieną bent 30 minučių. Kepkite 200 °C orkaitėje apie 20 minučių. Patiekite su ryžiais ar salotomis. Medaus saldumas puikiai kontrastuoja su garstyčių aštrumu.

3. Kreminis medaus ir varškės desertas su riešutais

Ingredientai:
200 g varškės (arba graikiško jogurto), 2 šaukštai medaus, sauja smulkintų graikinių riešutų, vanilės ekstraktas, cinamonas.

Gaminimas: Varškę ištrinkite su medumi ir trupučiu vanilės. Sudėkite į taurę, pabarstykite riešutais ir užbaikite cinamonu. Paprasta, bet nepaprastai gardu – puiki alternatyva tortui ar pyragui.

Medaus idėjos vaikams ir sveikiems užkandžiams

Vaikams medus gali būti puikus pakaitalas saldainiams ar sirupams. Užuot siūlę pirktinius batonėlius, galima pagaminti medaus kamuoliukus iš avižų, riešutų ir razinų. Medumi galima apšlakstyti obuolių skilteles, keptus bananus ar net džiovintus vaisius.

Jei vaikas peršalo – šiltas vanduo su citrina ir šaukšteliu medaus (ne karštesnis nei 40 °C!) veikia kaip natūralus kosulio malšintojas. Tačiau svarbu žinoti – vaikams iki 1 metų medaus duoti negalima dėl botulizmo rizikos.

Medus arbatoje – kada geriausia įdėti?

Nors daugelis įpratę įdėti medų į ką tik užplikytą arbatą, iš tiesų aukšta temperatūra naikina daugumą jo vertingųjų savybių. Todėl rekomenduojama palaukti, kol gėrimas šiek tiek atvės – iki maždaug 40–45 °C. Taip išsaugosite fermentus ir gausite tikrą naudą, o ne tik skonį.

Medus – tai saldumo ir sveikatos dermė, kuriai sunku rasti lygiavertį pakaitalą. Jis ne tik tinka įvairiems receptams, bet ir praturtina kasdienį racioną vertingomis medžiagomis. Svarbiausia – rinktis kokybišką produktą, vartoti jį atsakingai ir nepamiršti – gamtos dovanos visada geresnės, kai jos tikros. Atraskite savo mėgstamiausią medų Kitchen Honey kolekcijoje ir įkvėpkite virtuvės saldumo naujomis spalvomis.